Reklamespot_img
lørdag, april 27, 2024
HomeNyhederMarkedsandel for passive aktiefonde fordoblet på 4 år

Guide

spot_img

Markedsandel for passive aktiefonde fordoblet på 4 år

Private investorer har de seneste 4 år solgt ud af aktive aktie- og obligationsfonde, og har istedet investeret massivt i blandede fonde og passive aktiefonde Der er negativt nettoflow i de aktivt forvaltede aktiefonde de seneste 4 år til ultimo marts på 24,1 mia. kr., mens de passive aktiefonde dog fortsat har haft positive nettoflow på ialt 15,6 mia. kr.

I 2021 var der dog positivt nettoinflow til aktiefonde på 9 mia. kr., heraf gik 2/3 til passive indeksfonde på 6,2 mia. kr., mens der var et nettoflow til aktivt forvaltede fonde fonde på 2,8 mia. kr. Tendense har mere end fordoblet den passive aktieandel til nu 17,9 pct. ultimo marts, og har været støt stigende hver måned de seneste mange år.

Også i i årets første kvt. har der været negativt nettoflow i de aktivt forvaltede aktefonde på 5,6 mia. kr. Passive aktiefonde har undtagelsesviest også haft lille outflow i 1. kvt. 2022 på 12 mio. kr.. De høje negative nettoflow i 1. kvt. skyldes primært store udbetalte udbytter, som ikke er geninvesteret. Private investorer (lønmodtagere og personligt ejede virksomheder) har i årets første to måneder modtaget udbytter på 16,2 mia. kr. i de aktivt forvaltede aktiefonde og 2,5 mia. kr. i de passivt forvaltede aktiefondefonde. Det viser data fra Nationalbankens statistik for investeringsfonde.

Der har været rekordhøje udbytter i investeringsfoeningerne i 2022 pga. de høje aktieafkast i 2021, men investorerne har være meget tilbageholdende med at geninvestere udbytterne – en årsag kan være den finansielle usikkerhed med aktietab. Det er dog ikke unormalt, at der er negative nettoflow i udbyttemånederne, og at en del af udbytterne først investeres senere på året.


De positive nettoflow til passive aktiefonde, samt store outflow i aktive aktiefonde de senere år, betyder at den passive aktieandel for private investorer af fordoblet fra 8,6 pct. primo 2018 til nu 17,9 pct. ultimo marts 2022. Investorernes passive aktieandel er herudover steget mere end dette, hvis man medregner de meget store nettokøb i udenlandske ETF´er og investeringsfonde, som investorerne har foretaget de senere år. Alene i 2022 købte private investorer netto udenlandske investeringsfonde for mere end 13 mia. kr. En del af årsagen er også, at Nordnet har haft stor succes med deres egne indeksfonde, som er registreret i Irland.

Den meget stor interesse for blandede fonde de seneste år hkan være en del af forklaringen til nettooutflow i de aktive aktiefondene de senere årsamlet pga. omlægninger i porteføljerne. De passive indeksfonde har dog haft positive nettoflow i alle årene. Siden primo 2018 har blandede fonde haft et nettoflow fra private på 68,1 mia. kr. Omvendt har obligationsfonde haft outflow på 27 mia. kr. siden 2018 fra de private investorer. Dt skyldes primært det lave renteniveau i perioden.

De største udbydere af passive investerigsforeninger er Sparindex og Danske Invest, mens Bankinvest er 3. størst.

Kilde: Nationalbankens statistik for investeringsfonde
Private investorer er defineret som lønmodtagere, pensionister samt personligt ejede virksomheder

Finansforum nyhedsbrev, bliv opdateret

ETF´er og indeksfonde i stor vækst i Europa

Væksten i passive fonde og ETF har taget stort...

BlackRock lancerer global rumfart & forsvars iShares ETF

De geopolitiske spændinger, bl.a. krigen i Ukraine og Israel-Hamas...

Passive fonde og ETF´er sikrer fortsat nettoflow til bæredygtige fonde i Europa

Det europæiske investeringsmarked var i 2023 generelt påvirket af...

Passive aktiefonde populære hos private med nettoflow på over 2 mia. kr. i 2023

Også i 2023 har de passivt forvaltede aktieindeks...

Forhøjelse af indskud på Aktiesparekontoen 2024

Folketinget har i forbindelse med Finanslovsaftalen vedtaget LOV nr...

Global X lancerer ultrakort ETF på amerikanske statsobligationer

Global X Funds 1-3 Month T-Bill UCITS ETF (CLIP)...